Bolesti vena

Home Bolesti vena

Chicago Vein Institute

Bolesti Vena

Vene i mehanizam nastanka proširenih vena

Vene su krvni sudovi koji transportuju krv sa periferije ka srcu. Venski sistem donjih ekstremiteta čine duboke, površinske i perforantne vene. Krv iz površinskih vena se ulijeva u duboke, kojima venska krv dolazi do srca. Jednosmjeran tok krvi (iz površinskih u duboke vene) omogućavaju zalisci koji se nalaze u venama i sprječavaju vraćanje krvi u suprotnom smijeru.

Mehanizam nastanka proširenih vena: Usljed genetske predispozicije i tzv. okidajućih faktora dolazi do širenja zida vene na mjestu gdje se nalaze zalisci. U tom slučaju zalisci ne mogu u potpunosti zatvoriti lumen vene te dolazi do vraćanja krvi iz dubokih u površinske vene. Površinske vene se prepunjavaju krvlju, šire i postaju vidljive.

Simptomi bolesnih vena

Najčešće bolesti vena su proširenje ili insuficijencija vena i venska tromboza odnosno stvaranje ugrušaka u venama. Kod proširenja vena dolazi do insuficijencije valvularnog aparata što dodatno otežava povrat krvi ka srcu.

Teleangiectasiae (u narodu poznate kao kapilari) su sitni krvni sudovi (1mm) plavoljubičaste ili crvenkaste boje koji mogu biti razgranati poput paukove mreže, pojedinačni ili u vidu tačkica. Mnogo su češći kod žena. Mogu biti primarni (predstavljaju estetski problem) i sekundarni (prvi znak proširenih vena).

 

Retikularne vene su nešto šire (1-3mm) od teleangiectasia, plavičaste ili zelene boje, vidljive pod kožom.

 

Varikoziteti su proširene, izvijugane i prepunjene krvlju potkožne vene koje se pojavljuju u vidu čvorova ili grozdova, kao pojedinačne ili u grupama, bilo gdje na nogama.

 

Thrombophlebitis (upala površinskih vena) nastaje kao komplikacija proširenih vena. Proširene vene predstavljaju rezervoar krvi gdje tokom dugotrajnih putovanja, stajanja ili sjedenja, te ljeti zbog gubitka tečnosti i dodatnog širenja vena može doći do zgrušavanja krvi i stvaranja tromba. Takva vena je tvrda i izrazito bolna na dodir, a koža otečena, crvena i topla. Ovo stanje zahtjeva brzu i adekvatnu medicinsku njegu da bi se spriječilo širenje tromba ka dubokim venama ili eventualno otkidanje tromba, što može biti opasno po život.

 

Duboka venska tromboza (DVT) je stanje kada dolazi do stvaranja tromba u dubokim venama. Zbog prisustva tromba u dubokim venama transport krvi sa periferije ka srcu je spriječen, te je takva noga otečena, crvena, topla na dodir, a bol se pojačava prilikom stajanja i hodanja. Ovo stanje je akutno, te da bi se spriječile komplikacije opasne po život (kao što su otkidanje dijela tromba i njegovo zaustavljanje na nivou mozga, srca i pluća sa posljedičnim infarktom pomenutih organa) neophodna je hitna i adekvatna medicinska pomoć.

 

Komplikacije proširenih vena:

 1. Upala površinskih vena (Thrombophlebitis)
 2. Duboka venska tromboza (DVT)
 3. Otkidanje dijela tromba koji može uzrokovati infarkt srca, moždani udar i plućnu tromboemboliju.
 4. Stvaranje rana na nogama (Ulcus cruris venosum)

 

RIZIKO FAKTORI:

 

a) Faktori na koje ne možemo uticati

 

Genetska predispozicija

Ukoliko jedan roditelj ima proširene vene, vjerovatnoća da će dijete imati isti problem je 50%, a u slučaju da oba roditelja imaju proširene vene vjerovatnoća da će dijete imati isti problem je 90%.

 

Starenje

Najvažniji riziko faktor za nastanak proširenih vena.

 

Proširene vene

Češće se javljaju kod žena u odnosu na muškarace.

 

b) Faktori na koje možemo uticati:

 

Trudnoća

U toku rasta i razvoja plod vrši pritisak na okolne organe pa samim tim i na vene zdjelice usljed čega dolazi do zadržavanja krvi u venama nogu i nastanka proširenih vena.

 

Tjelesna težina

Gojaznost (Body Mass Index BMI >30) povećava rizik od nastanka proširenih vena.

 

Prinudni položaj tijela

Dugotrajno sjedenje ili stajanje povećava rizik od nastanka proširenih vena.

 

Prevencija:

 • Fizička aktivnost kao što je šetnja, ples, plivanje i vožnja bicikla.
 • Održavanje optimalne tjelesne težine.
 • Izbjegavanje dugotrajnog stajanja u mjestu i sjedenja sa spuštenim nogama.
 • Preventivno nošenje elastičnih kompresivnih čarapa u slučaju dugotrajnih putovanja i tokom trudnoće.

Proširene vene

Natekle tamno plave ili ljubičaste krvne žile. Često izgledaju kao upletena užad, i obično se pojavljuju na listovima, unutrašnjoj strani nogu i člancima nogu.

 

Simptomi i znaci proširenih vena:

 1. Bol
 2. Toplota
 3. Grčevi
 4. Zamor i osjećaj težine
 5. Pulsiranje
 6. Nemir
 7. Otok
 8. Svrbež
 9. Tamnija i suha koža

Retikularne vene

 

Proširene, tamno plave ili ljubičaste krvne žile, manje u promjeru od proširenih vena. Simptomi često dovođeni u vezu s retikularnim venama su pečenje, bol i svrbež.

Paučinaste vene

 

Teleangiektazije, su male, tanke, krvne žile vidljive pod kožom. Najčešće se pojavljuju na licu, bedrima i stopalima i mogu izgledati kao niz crta, grančica drveta, ili kao nešto što ima oblik pauka ili mreže, s tamnim središtem.

Iako se paučinaste vene obično smatraju samo kozmetičkim problemom, mogu pokazivati simptome osjećaja pečenja ili tupe, pulsirajuće boli i mogu dovesti do nastajanja proširenih vena i drugih ozbiljnih komplikacija.

Ako se ne liječe

 

Proširene vene su progresivna bolest. Paučinaste vene se vrlo često javljaju zajedno s proširenim venama. Možete osjećati bol kada stojite ili hodate, na proširenoj veni ili blizu nje mogu nastati rane, a stopala i članci na nogama mogu nateći.

Ako se ne liječe, paučinaste i proširene vene mogu prouzrokovati krvne ugruške, flebitis, venske varikozne ulkuse, blijeđenje kože, lipodermatosklerozu i bijelu atrofiju (atrophie blanche), duboke venske tromboze, i plućne embolije.

Potražite stručnu pomoć

Kontaktirajte nas još danas i zakažite pregled kako biste što prije započeli proces liječenja.